Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

"Θανασάκης ο πολιτευόμενος"





ΜΕΛΕΤΗΣ: Και τι κάνει, τριανταπέντε χρονώ μεσόκοπος;

ΜΑΙΡΗ: Δεν εργάζεται. Μόλις πήρε το δίπλωμα στις πολιτικές και οικονομικές επιστήμες.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Και στα δύο; Α... μάλιστα, γι' αυτό θα καθυστέρησε. Και δε μου λες; Τι δουλειά θα κάνει όταν έρθει εδώ;

ΜΑΙΡΗ: Μάλλον θα πολιτευτεί.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Με το δίπλωμα; Δηλαδή όποιος έχει δίπλωμα απ' αυτό, το δείχνει και πιάνει δουλειά πρωθυπουργός;




Το 1953 ο Αλέκος Σακελλάριος παρουσίασε για πρώτη φορά το θεατρικό έργο "Θανασάκης ο πολιτευόμενος", που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τότε τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Βύρωνα Πάλλη (στο ρόλο του Θανασάκη).

Κοινωνική σάτιρα ηθών που δεν απέχει καθόλου από την επιμονή πολιτικής ύπαρξης πολλών επίδοξων πολιτευτών, οι οποίοι, όπως ο Θανασάκης, δεν εννοούν να καταλάβουν ότι ο κόσμος δεν τους θέλει, όσο κι αν επιμένουν να κατεβαίνουν ξανά και ξανά υποψήφιοι.





Ένας καλοσυνάτος και απλοϊκός μπακάλης, ο Μελέτης (Ντίνος Ηλιόπουλος), δέχεται να παντρέψει τη σπουδασμένη στην Ελβετία αδελφή του, τη Μαίρη (Άννα Συνοδινού), με ένα νέο που έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο εξωτερικό και η φιλοδοξία του είναι να γίνει πολιτικός, τον Αθανάσιο Γκοβότσο (Βύρων Πάλλης). Σε αυτό συναινεί και η ψηλομύτα Μαίρη, προς μεγάλη βέβαια απογοήτευση του Μελέτη, που δεν συμμερίζεται διόλου τις απόψεις του γαμπρού του. Ο Θανασάκης κατέρχεται στον πολιτικό στίβο και δεν κατορθώνει να εκλεγεί στην πρώτη του δοκιμασία, όμως δεν το βάζει κάτω. Ξαναθέτει υποψηφιότητα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά και πάλι αποτυγχάνει. 


Στο μεταξύ, οι δυσχέρειες του Μελέτη όλο και εντείνονται εξαιτίας της Μαίρης που τον πιέζει αφόρητα να πουλήσει το μπακάλικο του πατέρα τους. Η απόγνωσή του κορυφώνεται όταν μαθαίνει τα οικονομικά ανοίγματα του γαμπρού του, ο οποίος έχει ροκανίσει για τα καλά την προίκα της Μαίρης για χάρη της πολιτικής του φιλοδοξίας. Όμως, όταν αποτυγχάνει και για τρίτη φορά, συνειδητοποιεί ότι πρέπει επιτέλους να προσγειωθεί και να κοιτάξει να δει πώς θα βγάλει τα προς το ζην.






ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ : Ε... και τι έγινε που δε βγήκα βουλευτής; Έτσι κι αλλιώς το κόμμα θα χρειαστεί όλα τα αξιόμαχα στελέχη για να επανδρώσει τον κρατικό μηχανισμό. Μα αν θέλω Νομαρχία την έχω εδώ! Στη χούφτα μου!


ΜΕΛΕΤΗΣ : Εκείνο, λοιπόν, που θαυμάζω σε σένα, Θανασάκη, είναι η χούφτα σου!







πηγή : Ταινιοθήκη της Ελλάδας



Fedra V.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου