Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Maximilian Schell...




"Μεγάλωσα σε θεατρική ατμόσφαιρα και τη θεωρούσα κάτι δεδομένο. Ως παιδί, θυμάμαι το θέατρο όπως οι περισότεροι άνθρωποι θυμούνται τη μαγειρική της μητέρας τους. Η δραματική τέχνη ήταν παντού γύρω μου, το ίδιο και η ποίηση. Στο θέατρο, έκανα το ντεμπούτο μου σε ηλικία 3 ετών στη Βιέννη..."

Maximilian Schell...  βραβευμένος με Oscar και Χρυσή Σφαίρα ηθοποιός, σκηνοθέτης και δραματουργός, μεταφραστής έργων του John Osborne και του Shakespeare. Σπούδασε φιλοσοφία, ιστορία της τέχνης, γερμανική φιλολογία, μουσική και θέατρο στην Ζυρίχη, την Βασιλεία και το Μόναχο. Ο Leonard Bernstein υποστήριζε πως ήταν ένας αξιοθαύμαστος πιανίστας. 
Παραγωγός και σκηνοθέτης αρκετών παραστάσεων όπερας, περιλαμβανομένης του "Lohengrin" του Richard Wagner το 2001 και τον "Ιππότη με το Ρόδο" του Richard Strauss το 2005 στην Όπερα του Los Angeles. Συνεργάστηκε με τον Plácido Domingo και τον Kent Nagamo για το φιλμ  Beethoven's Fidelio.
Επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Southern California, βραβεύτηκε με Honorary Doctorate από το Spertus Institute για Jewish Learning and Leadership στο Chicago.




Γεννήθηκε στη Βιέννη το 1930. Οι γονείς του ήταν ο Ελβετός συγγραφέας και ποιητής
Hermann Ferdinand Schell και μητέρα του η Βιεννέζα ηθοποιός Margarethe Noe von Nordberg. Μεγάλωσε στην Βασιλεία και στην Ζυρίχη, όπου άνθιζε η μεταπολεμική γερμανόφωνη κουλτούρα. Από 3 ετών παρακολουθεί θέατρο. Σε ηλικία 10 ετών γράφει το πρώτο του θεατρικό. Ήθελε να γίνει ζωγράφος, μουσικός ή θεατρικός συγγραφέας όπως ο πατέρας του. 

Γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο θέατρο και τον κινηματογράφο και βραβεύτηκε για πολλούς από τους ρόλους που έπαιξε. 
Το 1960 ερμήνευσε Hamlet για την γερμανική τηλεόραση, ένα ρόλο που θα ερμήνευε άλλες δυο φορές στο θέατρο. Ο Schell θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος Hamlet μετά τον Lawrence Olivier. Ο ίδιος θυμάται πως όταν έπαιζε Hamlet για πρώτη φορά "ήταν σαν να ήμουν τρελά ερωτευμένος... μέχρι τη στιγμή που έπαιξα τον ρόλο του Hamlet δεν ήξερα πόσο ερωτευμένος ήμουν με την ηθοποιία".
Το 1958 συμμετέχει στην παράσταση του έργου του Ira Levin "Interlock" στο Broadway, όπου ερμηνεύει το ρόλο ενός ιδιοφυούς πιανίστα.
Στον κινηματογράφο η καριέρα του στο Hollywood άρχισε το 1958, σε ηλικία 28 ετών, στην ταινία "The Young Lions", πλάι στον Marlon Brando και τον Montgomery Clift.

Το 1961 κέρδισε το Oscar Α' Ανδρικού Ρόλου για τη συμμετοχή του στην ταινία του Stanley Krammer "Judgment at Nuremberg" (Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης), υποδυόμενος τον δικηγόρο ενός ναζί εγκληματία πολέμου. Ήταν ο πρώτος γερμανόφωνος ηθοποιός που κέρδιζε Oscar μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τον βιογράφο του James Curtis, προκειμένου να προετοιμαστεί για το ρόλο του, διάβασε και τους 4 τόμους των πρακτικών για τις δίκες της Νυρεμβέργης.  
Για τον ίδιο ρόλο κέρδισε άλλα 3 βραβεία (New York Film Critics Circle Award, Golden Globe Award, Laurel Award). 

Συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές. Ενδεικτικά αναφέρω - το 1986 ερμηνεύει τον Ρώσο αυτοκράτορα στη σειρά Peter the Great, ρόλος που του χαρίζει Βραβείο Emmy. Το 1992 κερδίζει Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του ως Vladimir Lenin στη σειρά Stalin.


Το 2006 εμφανίστηκε στο θέατρο Old Vic του Λονδίνου στο έργο του Arthur Miller "Resurrection Blues" σε σκηνοθεσία του Robert Altman.

 
Έφυγε από τη ζωή την 1 Φεβρουαρίου 2014 σε ηλικία 83 ετών.



Fedra V.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου